Zielsgelukkig

Leven na de dood, de dans met de dood, de angst voor de dood, de dood is (niet) het einde, sterven van het lachen. 

Zonder bijbedoelingen kom ik elke herfstblog op de dood en afscheid uit.

Wanneer je het besterft van het lachen ben je zielsgelukkig; we hebben afgelopen zomer heerlijk gelachen wanneer onze gasten in ontspanning kwamen, dat doet mezelf ook goed, heerlijk gewoon lachen!

LOL 

De yogaopleiding maakt me soms zo serieus dat ik vergeet te lachen, heb je nog leuke anekdotes om me aan het lachen te maken, stuur maar door!

Zou het met het seizoen te maken hebben, ben  ik zo met de natuur afgestemd of met de wereldse energie?  

Bij yoga is het laatste hoofdstuk het ontkoppelen van angst voor de dood. 

Een citaat van Iyengar:
‘Het laatste stadium van het leven is dat van de ultieme onthechting. Er ontstaat vrijheid, zuiverheid en gereedheid om te sterven. Traditioneel gingen man en vrouw soms uit elkaar om ieder hun eigen weg door het bos te kiezen en alleen, als naakte zielen, hun schepper te ontmoeten. Zo gaat dit nu niet meer. Er zijn niet genoeg bossen meer, en bovendien heeft de medische wetenschap ons ervan overtuigd dat we de dood voor altijd om de tuin kunnen leiden, hoe zwak onze conditie ook is. Een yogi treedt de dood tegemoet als een dienaar, een strijder, een heilige. Hij stapt zonder angst op de dood af, als een soldaat die zich zou schamen zich zo aan het leven vast te klampen. Hij heeft elke cel van zijn lichaam tot leven gewekt. Misschien zijn we niet bang om te sterven, maar zijn we bang dat we niet hebben geleefd.’

Citaat van Raya yoga Limmen:
Angst is het gevolg van breuken in jouw energietrilling. Geweld. Opgelopen in je leven. Jouw bewustzijn merkt dat op en geeft een signaal door: Hé, ik heb geen controle meer. Een signaal van geen controle hebben over je zelf, dat noemen we angst. Dat begint met twijfel, met onzekerheid, met lichte vrees, en dat kan uiteindelijk uitmonden in vreselijke paniek. Allemaal hetzelfde. Ego-dood (of ego-oplossing) is een unieke ervaring die zich kan voordoen tijdens een zeer sterke psychedelische trip. Tijdens de ego-dood verliest men de volledige zelfidentiteit. Met andere woorden, je gaat van een egocentrisch perspectief naar volkomen onbevooroordeeld. Het is het resultaat van voorafgaande Klesha’s (bezoekingen) die niet aangepakt zijn. Dus, je hebt je leven geleid in haat, in gehechtheid, in egoïsme en in onwetendheid. Je hebt steeds meer dingen gebroken in jou, en daardoor ben je angstig geworden. Onze maatschappij wordt alom overheerst door angst. Vandaar dat de verzekeringsmaatschappijen zoveel goede zaken doen. Ofwel pas je de filosofie van de Klesha’s toe, ofwel je neemt een extra verzekering.’

We hebben zoveel dames over de vloer gehad afgelopen zomer, ze kwamen allemaal om uit te rusten en op te knappen. Vele kwamen met een donkere, zware uitstraling en energie aan en na twee dagen begon er iets te stralen, op dag zes hadden alle gezichten een lach en een ‘shine’ van binnenuit. De ouderwetse opvatting uit de kerk van ‘het leven is om te lijden en de dood is de verlossing’, wordt naar mijn idee veel beleefd. We hoeven niet alleen maar ‘te genieten’ maar dat lijden mag ook wel eens over zijn. Gewoon leven met de verantwoordelijkheid, plezier om je eigen lichaam en je omgeving schoon en gezond houden is al fantastisch. 

Leren door te weten wat het niet is, is uiteindelijk weten wat het wel is.

De dood of de gladiolen 
Dood of de gladiolen betekent ‘ik waag het erop: het wordt een mislukking óf een glorieuze overwinning’, ‘alles of niets’. Deze uitdrukking komt waarschijnlijk uit de wielersport. Als een wielrenner een koers of rit gewonnen heeft, krijgt hij/zij op het podium een grote bos bloemen (de ‘gladiolen’).

Oefening: De dodemanshouding
Lig op je rug op de grond of de yogamat.

Voel je lichaam als botten met vel, laat al je gewicht de grond inzakken. Blijf 5 minuten liggen en visualiseer je lichaam compleet met water, bloed en spiermassa om de botten en tussen je vel en sta dan weer rustig op.
•          Normaliseert de bloedsomloop
•          Verbetert het concentratievermogen
•          Geeft ontspanning

De Bron voor Rust & Geluk werkt volop aan deze filosofieën en het geeft ons veel voldoening. Nu de winter nadert ruimen we de tipi op om volgend jaar weer op te zetten. 

We hebben de doeken eraf gehaald, ontmanteld zeg maar!

Ontmantelen 
Overgankelijk; een geheel dusdanig in delen uiteennemen dat het niet meer als geheel functioneert:
▸De bezetter ontmantelde het gehele havenbedrijf. 
▸De zware tenten werden ontmanteld, matjes en slaapzakken opgerold en alle kleren in rugzakken gepropt.

Manas (denken, verstand, ‘mind’) is een woord in het Sanskriet waarmee in de Sankhya filosofie een tattva (categorie, principe) wordt aangeduid. Met de 25 tattva’s is alles wat bestaat in de kosmos benoemd, van purusha (geest, ziel) en prakriti (stof, natuur, oer-materie) tot de grove mahabhuta’s (elementen).

In de theosofie van Helena Blavatsky (1831-1891) geldt manas als een van de zeven ‘beginselen’ in de mens. Er is sprake van een ‘hoger manas’ (dat naar buddhi en atman streeft) en een ‘lager manas’ (‘kama manas’, begeertedenken) dat tot de lagere beginselen wordt aangetrokken.

Tabula rasa (Latijn: schone lei, onbeschreven blad) is het idee dat mensen worden geboren als onbeschreven blad – zonder kennis, vaardigheid en persoonlijkheid – en volledig afhankelijk zijn van waarneming en ervaring om de geest te vormen.

Kom slapen in een tipi en wordt herboren wakker!

We zien je graag! Inmiddels zijn we seizoenwerkers geworden: van half april tot eind oktober is ons park open voor alternatieve gezondheid.

Je kunt het park afhuren en komen met je eigen club of een retreat bij / met ons boeken. Wees welkom, veel liefs van ons, vanaf de berg in het zuidwesten van Portugal.

Met vriendelijke groet, Claudia Dunselman

Living by inspiration


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *