Hulp bij FNS


Wat is FNS (Functionele Neurologische Stoornis)?
FNS is een stoornis waarbij je psychische gesteldheid invloed heeft op je lichamelijke gesteldheid. Je hoofd communiceert niet goed met je lichaam. FNS betekent dus dat psychische klachten worden omgezet in lichamelijke klachten.

Lichamelijke klachten bij FNS kunnen zijn uitvalsverschijnselen van lichaamsdelen (bijvoorbeeld uitval arm of plotse verlamming benen), spanningsaanvallen (zoals bij epilepsie) of tintelingen in het lichaam die niet lijken weg te gaan. Als een arts geen lichamelijke oorzaak voor deze klachten kan vinden, kan het een conversiestoornis zijn.

Symptomen FNS
De symptomen treden vaak onverwacht op en kunnen er op verschillende manieren uitzien:

  • je spieren verslappen en je valt;
  • (een deel van) je lichaam beweegt op een abnormale manier;
  • niet meer kunnen praten of je gaat onduidelijk praten;
  • je verliest je bewustzijn en je lichaam maakt schokkende bewegingen;
  • delen van je lichaam verkrampen zich.


De reis van Esther
FNS is een psychische aandoening die zich op verschillende manieren kan uiten. De oorzaak ligt in acute stress door angst of woede die de persoon niet kan verwerken.
Mensen met diagnose FNS hebben veel baat bij paardentherapie. Hierbij het verslag van Esther. Zij was vier weken op reis met Stichting de Bron voor Rust & Geluk.

*Dag 1
Vertrek. 1,5 uur auto>Eindhoven>Luchthaven.
Felle lichten, veel mensen, veel piepjes, harde geluiden. Het gaat redelijk, Esther is nog niet extreem moe, het komt wel op. Lang wachten in deze drukke ruimte vergt veel van Esther.
Door de douane met de bestelde rolstoel, Esther kan een aanval krijgen als het te druk en zij te moe wordt.. Bij omroepen door de microfoon veel bewegingen cq schokken door haar lichaam. Het zijn ongecontroleerde bewegingen. In het vliegtuig voelt Esther zich okay. Wel doet ze haar oordoppen in voor het opstijgen.

Ze beweegt heel heftig maar met begeleiding van mij krijgt ze tocht de adem in de buik en het lukt haar om het daar te houden waardoor haar lichaam rustiger wordt. Tijdens de vlucht is Esther vrij rustig en gaat het prima, met het landen weer wat drukker maar ze heeft redelijk controle over haar lichaam.
Al die tijd ben ik rustig, ik val zelfs in slaap. Er zijn geen andere dingen in mijn hoofd, er is mijn lichaam en Esther.

Ik ben waakzaam, rustig en mijn toewijding is 100% aan Esther. Ik ben er naast haar, gewoon aanwezig.

In Portugal krijgen we begeleiding tot naar de huurauto, we maken een stop om te eten en rijden dan direct naar onze bestemming.

Aangekomen gaat Esther meteen uit zich zelf slapen.

*Dag 2
8.30 ontbijten, buiten, rust, auto stukje rijden in stilte, zee, strand, yoga. Lopen kost moeite, max 5 a 10 minuten, spierpijn, zitten, rusten, lopen, zitten, rusten Terug naar het verblijf eten, rusten in stilte…..paardrijden, het bos, stilte, eten, slapen…..21.30

*Dag 3-5
Activiteiten tussen 8.30 en 21.30. Mediteren, stilte, aankleden, ontbijten in stilte, met de auto in stilte naar zee. We spreken over buikgevoelens, wandelen, rusten, wandelen, rusten, zwemmen, rusten, lunchen, wandelen, zwemmen, rusten, genieten… In de auto terug, stil, kijken, rusten, omkleden, paardrijden in stilte of les.

Vertrouwen

Alles is goed ik kook, we eten, we slapen… Esther slikt geen Concerta meer, na 1 dag al was ze het vergeten, ze heeft er geen last van. Laat maar als je last krijgt ga je weer slikken.

*Dag 5-10
Esther luistert en is alert, ze weet wat ,waar en hoe ze zich voelt. Esther wordt fitter en loopt het hele strand af, gaat alleen naar de strandtent om naar het toilet te gaan. We mediteren, ontbijten, doen yoga, wandelen, zwemmen ,rijden paard, ik kook, we eten, ik lees voor en we gaan slapen als het donker is.

Esther is fit en voelt zich vrolijk HEEFT GEEN GROTE ONGECONTROLEERDE BEWEGINGEN MEER behalve bij grote apparaten (koffiemachine, flipperkast) en harde piepjes van bijv. muziek of computers. Ze beweegt alleen nog heeel licht en heel rustig met haar benen af en toe. Dan rent ze om een paard binnen te halen en die staat vervolgens op haar voet. Jammer maar we halen de lessen van de paarden erbij en werken aan grensen en aan moedig of overmoedigheid.

*Dag 11-24
Jim komt er bij. Het surfen begint!!

Zwemmen, paddelen in de wilde zee, wandelen, als het paard niet op haar voet had gestaan waren we begonnen met hardlopen om een betere conditie op te bouwen..

We hebben een iets andere indeling; We ontbijten, mediteren, wandelen zwemmen in de zee, lunchen, rijden paard, dineren. Nu gaan we met de lunch en diner vaak in een restaurant eten. Het gaat prima, Esther kan gewoon mee en we hoeven ons geen zorgen te maken dat het haar extreem vermoeit en dat ze dan een aanval krijgt. We gaan steeds later slapen en zijn s’avonds te vinden in barretjes of grote restaurants.

Bij veel lawaai heeft Esther oordoppen in maar har ongecontroleerde bewegingen blijven zeer beperkt.

We mediteren, surfen, surfen, surfen en we rijden paard.

Dag in dag uit…

We zijn een drie eenheid.

ESTHER HEEFT GEEN ONGECONTROLEERDE BEWEGINGEN MEER!!!

Esther is stil in haar lichaam, alleen soms s’nachts tijdens haar slaap, daar neemt ze ipv 3 per nacht 1 a 2 spierverslappers voor in. Esther valt overdag op het strand in slaap, ze slaapt en ligt stil in haar slaap.

Dan tijdens een diner op het strand belt haar vader met een vervelende vraag en of beslissing. Esther raakt heel erg gespannen tijdens het gesprek, raakt down en vervalt in een oud automatisme; snel praten, valt in herhaling en heeft opeens heel veel ongecontroleerde bewegingen. We gaan snel naar huis, bedroeft en verdrietig, tijdens de autorit huilt ze maar een klein beetje. De laatste keer dat ze een beetje had gehuild was ongeveer 2 jaar geleden. Haar emoties lopen op en ik laat haar gaan, ik hoop dat ze heel hard gaat huilen, huilen is goed, laat maar gaan….

Het lukt Esther niet om uit de auto te stappen, we blijven gewoon zitten, Esther snikt en beweegt ongecontroleerd heftig om haar heen. Jim gaat naar Gudrun om te vertellen dat de Portugese taalles niet door kan gaan vanwege Esther’s bijna-aanval. Gudrun haalt Ben, haar therapie paard. We tillen Esther op het paard en vragen haar te gaan liggen met haar armen om zijn nek. Esther huilt nu echt.

Een paar ogenblikken later ligt ze stil.

Wat later lopen we met zijn allen naar ons huisje en Esther stapt zelfstandig van Ben zijn rug. Ze is weer rustig, lacht en gaat met de honden spelen en knuffelen. Ze vind het jammer dat ze de Portugese les heeft gemist. Vervolgens gaat ze alleen naar haar caravan om te slapen. Dat is 50 meter lopen, het is donker geworden ….Wat een stoer wijffie!!

*DE LAATSTE WEEK
We leven NU!
We mediteren, ontbijten, surfen, lunchen, rijden paard, dineren, slapen.
Rusten, genieten, lachen, ontspannen…
We praten weinig; sporten; grappen en af en toe als het moment er klaar voor is een serieus gesprek over gevoelens.
Dan is het diep en recht op de vrouw af, het gaat om eerlijkheid:
Wat zeg je/waarom?
Wat doe je/waarom?
Klopt het dat/waarom?
Ik zie dat/waarom?
Wat voel je? Wanneer? Wat betekent dat?
HET IS NOOIT BELEREND; altijd uit nieuwsgierigheid en liefde.

Esther fietst
Esther schrijft
Esther zingt en danst in een karaokebar
Esther winkelt zelfstandig
Esther rent
Esther wandelt 1,5 uur in de bergen in de volle zon
Esther rijdt paard in alle gangen en heeft gesprongen
Esther eet in alle omstandigheden met mes en vork
Esther drinkt altijd uit een glas
Esther doucht zonder stoel
Esther surft op de wilde golven van de oceaan en zwemt goed.
ESTHER IS FIT en GEZOND in lichaam en geest.
Esther heeft humor en denkt na,
Esther is zelfstandig, ze weet wat ze kan doen als iets haar teveel is.
Esther heeft vertrouwen in haarzelf.

We vliegen naar huis, op het vliegveld krijgt Esther nog de rolstoel aangeboden.
We lachen, we nemen hem deze keer alleen aan om te profiteren van de v.i.p. behandeling voor Esther.
Als we opstijgen heeft Esther wel haar oordoppen in maar geen enkele beweging!

HIGH FIVE!!!

Esther was zich zelf; een vrolijke puber, Jim en ik ook!!!

Wij waren er voor haar zonder bijbedoelingen, zonder hoop, zonder negativiteit of spanningen.

Wij waren er MET liefde, aandacht, toewijding, aanwezigheid, waakzaamhied, energiek, fit en stil…

Terug in Nederland kan Esther aan zich zelf blijven werken met aandacht voor:

Zelfvertrouwen; ik wil, ik kan, ik doe.

Opkomen voor jezelf, aandachtig zijn; ik ben, weten; alwetendheid; rust en ruimte is er altijd, conditie opbouwen; lichamelijk en geestelijk, herkennen van grensen, uiten van frustraties, herkennen van gevoelens: wanneer verdrietig, boos, woedend.